Sve što vam je potrebno da se spremite za sajam


Objavljeno: 25.11.2019

Kada posmatramo sa strane kupca i posetioca nekih prezentacionih skupova, sajmova, velikih dešavanja uopšte, sve je vremenski ograničeno i traje dan, dva ili pet, kada su sajmovi u pitanju traju i duže, ali svima je zajedničko to da postoji ograničenje koje traje od jednog do drugog datuma, od određene satnice i to je sve.

Kada posmatramo sa strane kupca i posetioca nekih prezentacionih skupova, sajmova, velikih dešavanja uopšte, sve je vremenski ograničeno i traje dan, dva ili pet, kada su sajmovi u pitanju traju i duže, ali svima je zajedničko to da postoji ograničenje koje traje od jednog do drugog datuma, od određene satnice i to je sve. Međutim, to je samo za one koji su došli kao posetilac i korisnik određenih usluga, dok sami organizatori, oni koji pripremaju ceo taj događaj, sajam najpre, oni koji izlažu svoje proizvode i usluge, celo dešavanje planiraju i uređuju mnogo pre toga. Kada su sajmovi u pitanju kod određenih firmi i organizatora, organizacija i pripreme znaju da potraju i više meseci.

Sajam 2

Najpre, potrebno je napraviti okvirni plan jednog sajma, kako će se izlagati, ko bi sve mogao da se nađe na njemu, koji prostor bi bio najprikladniji, koji period... Nakon svega toga, kada se sve otprilike ima na papiru, slede pozivi koji su potrebni za rezervacije prostora, pozivi izlagačima, iznošenje ponuda i hiljadu drugih, ako bismo mogli da ih nazovemo birokratksih poslova. No, tu se cela priča ne završava, jer onda kreće potpuno sređivanje prostora u kojem se sajam odvija, naručivanje i postavljanje štandova, raspoređivanje gde će se koji izlagač naći, kako će see organizovati posete određene i slično. Uz sve to, postoji veliki broj sitnica bez kojih nijedan veliki skup i događaj, pa tako i sajam, ne bi mogli da funkcionišu. Upravo o tim sitnicama, većinom  tehničke prirode, govorimo u današnjem tekstu, pa osim objašnjenja zbog čega bi sve trebalo to da nabavite tokom priprema za sajam, ovo će vam ujedno sigurno poslužiti kao spisak – podsetnik za naredno planiranje i spremanje za sajam.

Podni nosač za TV

Moderno uređenje domova i kancelarijskih prostora dovelo je do velike popularnosti podnog nosača za TV, budući da ima neverovatnu praktičnost i stopostotnu funkcionalnost. Međutim, još pre toga, podni nosači za TV su bili jako popularni za prezentacijske sale, sajmove, uopšte za korišćenje prilikom neki većih događaja. Televizori su na sajmovima često potrebni, kako bi se uradio što bolji marketing, kako bi se kupcima i potencijalnim korisnicima vaših usluga približio način poslovanja i rada vašeg proizvoda. Zbog toga vam je potrebno da imate podni nosač za TV na kojem će televizor u potpunosti stabilno stajati, na bilo kojem mestu gde vam odgovara da bude. Točkići na podnom nosaču vam omogućavaju da ga pomerate lako i brzo s mesta na mesto, a kočnice koje su pridodate vam osiguravaju da se kada odredite gde će TV da stoji, neće pomerati i neće prilikom možda dodirivanja mrdati sa strane na stranu. Uz sve to, podni nosač za TV ima mogućnost pomeranja televizora levo desno, gore dole, što vam daje mogućnost da ga postavite apsolutno tako da je prijatan i nesmetajući za gledanje. Pored svega toga, postoji još jedna pogodnost, a to su dodatne police za uređaje koji su potrebni za rad televizora, kao što su raznorazni ruteri i resiveri, pa vam se kablovi neće motati po podu i ometati prolazak klijenata i samih radnika.

Nosač za projektor

Da li je ikada ijedan sajam ili tako veliki događaj mogao da prođe bez upotrebe projektora? Naravno da nije, pa pored toga što morate misliti o samom projektoru, kablovima koji su vam potrebni, a o kojima će kasnije biti reči, tu je svakako i nosač za projektor, bez kojeg cela priča ne bi mogla da se realizuje. Međutim, ovde je jako bitno da napravite dobar izbor, jer vam nosač za projektor može dati različite mogućnosti, ukoliko pametno birate. Najpre, odredite koji tip nosača vam je potreban, da li je to zidni, plafonski ili podni. Kako se sajmovi uglavnom održavaju u ogromnim halama, plafonski su neretko neupotrebljivi, pa bi zidni ili podni nosač za projektor bio najidelaniji. Uz to, proverite njegovu pokretljivost, pomeranje po uglovima, kako biste bili sigurni da projektor možete lako da pomerate prema tabli na kojoj će se videti željeni materijal koji ste pripremili zarad prezentacije. Naravno, postoje tipovi nosača za projektor kod kojih je malo teža montaža, pa uvek birajte one sa jednostavnim načinom kako montiranja samog nosača, tako i montiranja projektora na njega, jer vreme na ovakvim događajima ne sme da se gubi.

Kablovi i adapteri

Malopre smo napomenuli kablove i adaptere i da će biti priča o njima. Kada je sajam u pitanju, onda su kablovi preko potrebnio, raznorazni u što većem broju, jer kao da se nikad ne zna u kojem će trenutku neki novi da zatreba. Najpre krenimo od osnovnog, a to je produžni kabl, zar ne? Produžni kablovi su nešto bez čega se jednostavno ne može, zato uvek prilikom biranja uzimajte one sa što više utičnica, kako bi mogao veći broj uređaja da se priključi na samo jedan produžni kabl, jer će to smanjiti „gužvu“ i nered koji isprepletani kablovi stvaraju. I među produžnim kablovima ima mnogo razlika, ali najbitnije je da svaki ima prednaponsku zaštitu kako bi u slučaju nestanka i dolaska struje, nepredviđenih okolnosti, sačuvao uređaje od kvarova.

Bez HDMI kablova takođe nećete moći. Njihova primena je višestruka, ali ono za šta se HDMI kablovi najviše koriste jeste za povezivanje dva uređaja, a to su na sajmovima uglavnom televizor i mobilni telefon, ili TV i kompjuter i tako dalje. Vodite računa koji tip HDMI kabla vam treba, u odnosu na ulazne i izlazne jedinice uređaja, te ih obavezno nabavite pre samog početka. Nekad će vam umesto ovog tipa kabla biti potreban VGA kabl, takođe za povezivanje dva uređaja. Odlična stvar kako kod HDMI, tako i kod VGA kablova jeste što ih možete uzimati u raznim dužinama, čak i do 20 metara, što je za sajmove savršeno i sajamske prostore. Tu su uz sve to i DVi kablovi, koji su nastali kao zamena za VGA kabl, jer daju bolju i jasniju sliku, ali koji od ovih tipova kablova vam je potreban zavisi od vaših uređaja, njihove starosti i same opremljenosti.

Bluetooth zvučnici

Poslednji na našoj listi danas su bluetooth zvučnici, koji će vam biti potrebni iz više razloga. Najpre, marketing često obuhvata neki tekst koji se snima i ide učestalo, ili možda neku određenu muziku i pesmu. Da bi posetioci mogli sve lepo da čuju, neće vam biti dovoljni lap topovi, tableti, već ćete morati da se poslužite bluetooth zvučnicima koji će vam omogućiti da se sve lepo čuje, razgovetno, ali da uz sve to ne ometate i svoju okolinu u smislu drugih izlagača i kolega. 

Naravno, postoji još mnogo toga što se mora pribaviti za sajamske potrebe, ali mi smo pokušali da izdvojimo nešto najosnovnije, sitnice na koje se često i zaboravi, a bez kojih je nemoguće funkcionisati.

Poslednje sa bloga


Oprema za bašte kafića koja je potrebna svakom ozbiljnom ugostitelju

Ugostiteljski objekti predstavljaju oazu relaksacije, odmora i opuštenog ispijanja pića. Nekada su mesto gde se odvijaju važni poslovni sastanci, a nekada prvi poljupci i porodična nazdravljanja. Svaki ozbiljan ugostitelj razmišlja da maksimalno „razmazi“ svoje posetioce i ...

LED ili xenon osvetljenje za auto?

Kada govorimo o osvetljenju za auto, onda moramo govoriti o tome kao jednom činiocu koji utiče na bezbednost u saobraćaju. Zbog toga, od jako velike važnosti je da svetla na automobilu budu ispravna, kvalitetna, te da se na nekoliko godina menjaju, kako ne bi iznenada došlo do njihovog kvara,...

Gejmerska oprema koju bi svaki pravi gejmer trebalo da poseduje

Virtuelni svet popularan je već više od dvadeset godina unazad i obuhvata najrazličitije generacije ljudi. Formirana je jedna posebna vrsta grane koja obuhvata gejmersku opremu i proizvode za savršeno igranje igrica na računaru. ...
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.