Na kojoj visini se postavlja TV?

Na kojoj visini se postavlja TV?


Objavljeno: 30.10.2020

Postavljanje TV-a - sve što treba da znaš 


Kada je postavljanje tv-a u pitanju, važno je nekoliko stvari. Posebno ukoliko je u pitanju novi prostor u kome nije do sada bio postavljen televizor. 

Naime, prvo treba da znaš koliko tv treba da bude udaljen od poda, odnosno na kojoj visini treba da se nađe. Visina je važna kako zbog ugođaja prilikom gledanja, tako i zbog zdravlja očiju. Druga važna stavka je pitanj da li će TV biti postavljen pod nagibom ili ravno. Broj opcija i mogućnosti se povećao sa proizvodnjom ravnih televizora, kao i različitih modela nosača za tv. Sledeće vrlo važno pitanje jeste koliko smeš blizu tv-a da budeš tj. na kojoj udaljenosti od mesta sa koga će se najčešće gledati treba postaviti tv. I na kraju - šta raditi sa antenom ukoliko nemaš kablovsku televiziju, kao i sa kablovima koji estetski nisu poželjni. Sve su to pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovore u nastavku teksta. 

Visina TV-a na zidu - najvažnija stavka

Ukoliko novi tv kačite na zid uz pomoć nosača, onda bi najbolje bilo da ispoštujete preporučenu optimalnu visnu. Visina na kojoj bi trebalo da se nađe vaš televizor je ujedno je 110cm. I tu pričamo o televizorima koji su prikačeni za zid i stoje pravo, bez bilo kakvog nagiba. Smatra se da će na ovaj način tv biti u pravcu vaših očiju, a to je i poenta. Ukoliko to nije slučaj, možda zbog visine vašeg nameštaja, udaljenosti i slično, onda svakako treba da proverite da li je vaš tv u pravcu očiju kada sednete na neku od pozicija sa koje ćete najčešće gledati. Ukoliko vaš tv ima nagib ili želite da postavite sa nagibom, visina može i trebalo bi da bude nešto veća - od 170 do 220cm od poda, u zavisnosti od nagiba, kao i nameštaja, odnosno pozicije sa koje će se isti gledati. 

Preporučene dimenzije za postavljanje TV-a sa postoljem 

Ako imate ovakav tv to znači da ga nećete kačiti na zid nego morate da tragate za komodom koja će biti odgovarajućih dimenzija da ispuni onaj kriterijum visine tv-a od poda od 110cm. Naravno da to nekada može da bude uzaludni posao, ali ne morate striktno da se vodite time. Ukoliko ne možete da nađete baš takvu komodu, ili ukoliko ona koja odgovara po visini ne uklapa u stil vaše sobe, onda razmislite o komodama sa nešto višim nogarama, ili čak sa nogicama koje se mogu podešavati. A ukoliko vam se baš dopada komoda koja je niska, uvek možete osmisliti dodatne stvari koje se mogu podmetnuti pod tv i tako podići do one visine koja je vama potrebna. Na primer može se ručno od finog drveta napraviti samo ta polica za ispod tv-a, u koju može biti urezano nešto. Na taj način sve će biti potpuno personalizovano. 

Sa koje udaljenosti treba gledati TV?

Posebno važna informacija za sve, a posebno za roditelje. Naime, koliko smeš da priđeš tv-u izračunaćeš tako što pomnožiš 1,6 sa dijagonalom svog tv-a. I taj broj koji dobiješ je optimalna razdaljina tvog televizora i tebe. Na ovo posebno treba obratiti pažnju kada deca gledaju tv, jer neodgovarajuća udaljenost loše utiče na vid.

Šta sa sobnom antenom i gomilom kablova? 

Za sve one koji i dalje imaju sobne antene za tv, jer nemaju mogućnost priključka kablovske televizije, imamo par ideja kako mogu da sakriju antenu, ukoliko ne žele da je vide. Možete napraviti ili poručiti ručno rađenu kutiju ili pregradu, gde će biti stavljena antena koju ne želite da niko vidi. Zatim uvek je možete popeti na vrh ormara, ukoliko imate takav ormar. Na kraju možete je ukrasiti i samim tim doprineti da vaš dom ima još jedan novi ukras.

Za kablove koji vode iz i u vaš Tv sada postoje razne mogućnosti - kanalice za kablove, cevi, štipaljke... Potražite ono što najviše odgovara položaju vašeg tv-a i njegovih kablova.


Poslednje sa bloga


Vi kupujete mi poklanjamo!

Iskoristite našu specijalnu ponudu - Pokloni za kupovinu!...

Ugreen Nexode punjači

Ugreen Nexode Punjači: Povećajte performanse vaših uređajaUgreen Nexode punjači su vaš najbolji izbor za sigurno, brzo i efikasno punjenje svih vaših uređaja. Sa svojim naprednim karakteristikama i elegantnim dizajnom, ovi punjači su idealni za sve vaše potrebe punjenja.&...

"XO i Havit: Inovacija U Tvojim Rukama - Novi Brendovi U Našem Portfoliju"

Uzbudljivo vreme stiglo je u naš portofolio elektronike s dva nova brenda - XO i Havit. Ova dva brenda obećavaju unapređeno iskustvo korisnicima, fokusirajući se na inovaciju u opremi za mobilne telefone, FM transmiterima, power bankovima, gaming opremi, projektorima i Bluetooth zvučnicima. U...
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing