Koje vrste UTP kablova postoje i čemu služe?


Objavljeno: 10.02.2020

Moramo reći da su UTP kablovi i danas najveći deo mrežne infrastrukture u svetu, što znači da je bez njih funkcionisanje jednostavno nemoguće, iako se sve više oslanjamo na online i bekonstaktno funkcionisanje među uređajima i brojnim funkcijama.

Da li ste čuli za UTP kabl? Ono što je sigurno, pa makar i da ne znate kako se zovu, imate ih na bar jednom mestu u svom domu, ako ne i na više. UTP kabl je mrežni kabl koji se koristi za prenos različitih podataka. Najpre je postojao jednožičani kabl koji se koristio kako bi se aparat fiksnog telefona povezao sa izvorom i tako dobio signal, a kasnije se u najvećoj meri koristio za šta i danas, a to je kao internet kabl. Međutim, UTP kabl se ne koristi samo u te svrhe, koristi se u POS sistemima, u video sistemima i video nadzorima za povezivanje kamera i prebaacivanje podataka i tako dalje. Kao što je slučaj sa svim, tako su i UTP kablovi menjali svoju namenu, dobijali poboljšane verzije, a među nima su ostale dve, sa svojim dodatnim verzijama, koje se i danas koriste, a to su UTP kablovi kategorije 5 i kategorije 6. Moramo reći da su UTP kablovi i danas najveći deo mrežne infrastrukture u svetu, što znači da je bez njih funkcionisanje jednostavno nemoguće, iako se sve više oslanjamo na online i bekonstaktno funkcionisanje među uređajima i brojnim funkcijama.

UTP kabl kategorije 5

Ova vrsta mrežnog kabla osmišljena je da zameni kabl kategorije 3 koja je odavno zastarela. Poseduje dva para bakarnih žica u sebi, te sposobnost prenosa 100 Mbps. Ono što odlikuje ovu vrstu UTP kabla jeste velika dužina, do 100 metara. Uglavnom, dužina kabla je ta koja će u najvećoj meri odrediti cenu jednog internet kabla.

UTP kabl kategorije 5e

Ova vrsta mrežnog kabla predstavlja poboljšanu verziju prethodnog kabla, budući da omogućava prenos podataka do 350 Mbps, ali ne samo to, već i dužinu kabla veću od 100 metara. Razlika je i u tome što ova kategorije UTP kabla poseduje 4, a ne 2 para bakarnih žica kao prethodna kategorija. Uz sva poboljšana, kod ove kategorije je i šum prilikom rada dosta slabiji, što je bio jedan od ranijih zahteva prilikom njihove izrade.

UTP kabl kategorije 6

Mrežni kabl kategorije 6 je dosta napredniji. U njemu se nalaze žice debljeg kalibra kako bi se obezbedila veća frekvencija, što je obezbedilo brzinu prenosa podataka 1000 Mbps, odnosno jednog gigabajta i to na dužini kabla od 100 metara. Međutim, kada se dužina kabla ovog tipa smanji ispod 50 metara, onda je moguća brzina do 10 gigabajta u sekundi prenosa podataka. Svakako je ova kategorija donela rad sa izrazito manjim šumom, te dosta bolji i stabilniji signal mreže.

UTP kategorija 6e

Kategorija 6e UTP kabla predstavlja poboljšanu verziju kategorije 6 koja se odnosi na brzinu prenosa podataka i skraćivanje dužine. Pa je tako ova vrsta kabla omogućila prenos od 10 GB u sekundi i to na dužini kabla od 100 metara.

UTP kategorija 6a

Kategorija 6a je u skoro svemu ista kao prethodna, kategorija 6e UTP kabla. Ista je brzina prenosa podataka u sekundi, ista dužina kabla, ali poboljšanja su vidljiva u vidu nestajanja šuma prilikom rada, kao i vrlo velika i ozbiljna stabilizacija signala.

Poslednje sa bloga


Gejmerska oprema koju bi svaki pravi gejmer trebalo da poseduje

Virtuelni svet popularan je već više od dvadeset godina unazad i obuhvata najrazličitije generacije ljudi. Formirana je jedna posebna vrsta grane koja obuhvata gejmersku opremu i proizvode za savršeno igranje igrica na računaru. ...

Olakšajte sebi posao uz monitore za traktore, kombajne i radne mašine

Rad sa mašinama i vozilima napolju može biti vrlo komplikovan i težak, posebno ukoliko niste vrsni poznavalac rukovanja. Samo kretanje i pokretanje, funkcionisanje, okretanje i parkiranje može biti vrlo stresno i zahtevati rad stručnjaka. ...

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine auto zvučnika?

Kada kupujete nove zvučnike za kola bitno je obratiti pažnju na dosta stvari, kako biste na kraju dobili ono šta želite, a to je dobar i kvalitetan zvuk. Najpre, bitno je znati da su auto zvučnici samo jedna, mada jedna od najvažnijih, komponenti ozvučenja za automobila i vozila uopšte...
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.