Vodič za ugradnju multimedije u auto


Objavljeno: 24.07.2019

Pročitajte vodič za ugradnju multimedije u auto i saznajte šta vam je sve potrebno, na šta treba obratiti pažnju i koje korake treba preduzeti. 

Danas se vožnja automobilom koji poseduje multimediju za auto skoro podrazumeva, budući da svi nekako lako podrazumevamo da se tokom vožnje mogu reprodukovati audio i video sadržaji, te da se uz to multimedija može koristiti i u druge svrhe, kao što je navigacija, povezivanje mobilnih telefona sa sistemom i slično. Međutim, multimedijalni sistem nekada nije bio ni u naznakama svog postojanja, budući da je u prošlom veku dug period postojao samo radio kao odlična razonoda u to vreme tokom vožnja, kasnije su se pridružili i opcije za ubacivanje CD-ova, te svega onoga što smo upoznali do danas. Iako je pre samo dve decenije multimedija za auto bila zapravo stvar prestiža i premium proizvod, danas predstavlja standard za svaki auto. Ali, kako se dolazi do toga da imate multimedijalni sistem u svojim kolima? Ukoliko multimedija za auto nije već prisutna u njemu, najbolja strana svega jeste što možete sami ugraditi sistem koji želite, sa svim opcijama koje želite da posedujete, zbog čega je potrebno napraviti određen vodič za kupovinu i nabavku elemenata koji su vam potrebni.

Multimedije za auto

Ono što predstavlja samu osnovu i celokupni sistem koji vam je potreban, sažeto je u samoj multimediji za auto. Dok smo ranije imali samo radio kao izvor putem kojeg se sluša audio materijal, uz dodatak za ubacivanje kasete, a onda i CD-a, razvoj tehnologije je uslovio nastanak ovakvog sistema koji danas nazivamo multimedijom za auto. Od vaših potreba i želja zavisiće i same opcije koje multimedija za kola poseduje, jer se po određenim opcijama svakako razlikuju među sobom, a da li određena multimedija nešto poseduje ili ne određivaće i njen cenovni rang.

Ono što ona podrazumeva najpre jeste ekran koji je osetljiv na dodir, te vam pruža mogućnost lakog funkcionisanja i biranja opcija kako dok vozilo miruje, tako i u toku vožnje. Osim za puštanje audio i video sadržaja u službi zabave putnika, multimedija za auto ima daleko veći značaj kada je u pitanju bezbedna vožnja. Na multimediji možete posmatrati navigaciju, te se tako lako snalaziti u putu bez smanjenja pažnje na kolovozu. 

Multimedija podržava i mp3 i mp4 materijale, a pored toga, možete je povezati sa USB uređajem, ali i sa svojim mobilnim telefonom. Pored toga, multimedija za auto može posedovati i bluetooth, što vam omogućava da je povežette sa drugim uređajima, pa je prenos podataka lakši, a imate i opciju beskontaktnog komuniciranja i zvanja, što je opet odlična opcija za bezbednu vožnju. Kada kupujete novu multimediju uvek vodite računa o njenom kvalitetu, samom proizvođaču, te opcijama koje nudi, jer je nekada bolje sačekati za kupovinu, dok ne prikupite više sredstava, jer će vam se to onda isplatiti na duže staze. Osim toga, što kvalitetnija, multimedija za auto ima i više opcija za nadogradnje koje su često poželjne kod većine vozača.


Pogledajte neke modele multimedija za auto iz naše ponude:


Set multimedija Pioneer MVH-G210BT + GPS navigacija 5" Kettz NAV-960 8GB
 Cena : 23,999 RSD 25,299 RSD


Set multimedija Pioneer MVH-G210BT + GPS navigacija 5

Pioneer auto radio MVH-AV290BT Cena : 26,999 RSD

Pioneer auto radio MVH-AV290BT VeltehRadio blenda

Jedan od važnih činilaca celog sistema jeste blenda za radio, koja postoji fabrički u autu i odgovara fabričkom radiju. Međutim, jasno je da svako s vremena na vreme određene stvari u svojim kolima menja, a kako je uvek bolje da se ugradnja vrši tako da se uradi nešto novo i bolje, jer i cena automobila tako raste, dešava se da se radio ili mutlimedija za auto ne mogu ugraditi zbog postojeće radio blende. Osim toga, čest je slučaj da su radio blende oštećene, da se vremenom polome, zbog čega je potrebno da se promeni, ali da se taj tip blende više ne proizvodi. Kada je ovo u pitanju, uglavnom je najvažnioje znati godište automobila, jer će najviše od toga da zavisi koja vrsta blende može da se ugradi u njega. 

Pored toga, razlikuju se i tipovi okvira, pa je tako tip 2 din odgovarajući za multimediju za auto, dok je tip okvira 1 din radio blende odgovarajući za standardni radio. Međutim, kod nekih starijih automobila nemoguće je ugraditi radio blendu 2 din, jer jednostavno nema prostora za nju, pa to dalje onemogućava ugradnju multimedije za auto. Radio blende su tipske, određene su prema modelima automobila, pa se najpre traže po tom principu, te onda po samom  tipu okvira i vrsti konektora. Pored toga, postoje univerzalne auto blende, koje se uglavnom koriste za ugradnju novih radio uređaja, ali se mogu pronaći i one koje se mogu iskoristiti za multimediju. 


Najprodavanije blende za multimediju:


Radio blenda+nosač Kettz RB-2013
Cena : 1,499 RSD
Radio blenda+nosač Kettz RB-2013 Velteh
Radio blenda+nosač Kettz RB-UNI-2DIN.2
1,999 RSD


Pogledajte kompletnu ponudu blendi za radio OVDE.


ISO konektori 

ISO konektori su pre bili najvažniji zbog pravilnog rada CD plejera u automobilu, međutim, iako je sve manje onih koji koriste plejere, jer se podaci prebacuju preko USB uređaja ili mobilnog telefona, oni su i dalje potrebni zbog pravilnog i kvalitetnog rada stereo zvučnika, odnosno, zbog kvalitetnog emitovanja zvuka. ISO konektori su deo električne instalacije, ali ih ne poseduju svi automobili, već je potrebno postaviti ih, posebno ukoliko se odlučujete za ugradnju multimedije za auto. 

Postoje muški i ženski ISO konektori, ali im je zajedničko to da nakon njihove ugradnje mnogo lakše i jednostavnije možete menjati plejere, nego kada ISO konektora nema. Osim toga, postoji i više vrsta, a koji ćete uzeti zavisi od godišta automobila, baš kao što je to slučaj sa radio blendama, te od samog modela automobila, budući da ISO konektori imaju različite ulaze koji odgovaraju različitim automobilima. Kao i kod blendi, tako postoje i univerzalni ISO konektori, ali uvek je bolje odabrati onaj konektor koji odgovara modelu i godištu auta, posebno kada se biraju i postavljaju zbog ugradnje multimedije za auto. 

Najprodavaniji ISO konektori:


Iso konektor ženski Kettz ISO-UNI.2
Cena : 199 RSD
Iso konektor ženski Kettz ISO-UNI.2 Velteh
Iso konektor Kettz ISO-PIO.4
Cena : 399 RSDPogledajte kompletnu ponudu ISO konektora OVDE.


Antenski adapter

Jedna od čestih želja, ali i potreba vozača koji ulaže u svoju multimediju za kola, jeste da svoj automobil opremi i modernom, antenom koja ima jak domet. Međutim, to se često pretvara u nešto veći posao, budući da vlasnici automobila ne proveravaju kakvog je stanja u mogućnosti njihov radio. Neki auto radio, odnosno multimedija u ovom slučaju, jesu kompatibilni sa antenom, ali neki nisu, što u najvećoj meri zavisi od modela automobila, a najviše od toga koliko je automobil stra. 

Što stariji automobil, to je veća sigurnost da radio i antena nisu kompatibilni za spajanje, zbog čega je potrebno da nabavite antenski adapter koji će spojiti ove dve komponente multimedije za auto. Ovo je definitivno dodatna oprema za multimediju za auto koju ćete najniže platiti, skoro ništa, ali s obzirom na postojanje velikog broja adaptera koji su različiti, morate znati najpre godište, model auta i sam radio, kako biste odabrali adapter koji će uspešno spojiti ove dve komponente.

Najprodavaniji antenski adapteri:


Antenski adapter DIN-FAKRA Kettz KT-AD05
Cena : 399 RSD
Antenski adapter DIN-FAKRA Kettz KT-AD05
Antenski adapter ISO-DIN Kettz KT-AD07
Cena : 249 RSD
Antenski adapter ISO-DIN Kettz KT-AD07Pogledajte kompletnu ponudu antenskih adaptera OVDE.

Pažljivo birajući komponente i potrebnu dodatnu opremu, na kraju ćete dobiti multimediju za auto kakvu ste dugo želeli, ali je najbitnije uložiti malo vremena za istraživanje i traženje, kako bi sve pronađeno i kupljeno bilo sklopljeno u celinu koja savršeno funkcioniše.

Poslednje sa bloga


Oprema za bašte kafića koja je potrebna svakom ozbiljnom ugostitelju

Ugostiteljski objekti predstavljaju oazu relaksacije, odmora i opuštenog ispijanja pića. Nekada su mesto gde se odvijaju važni poslovni sastanci, a nekada prvi poljupci i porodična nazdravljanja. Svaki ozbiljan ugostitelj razmišlja da maksimalno „razmazi“ svoje posetioce i ...

LED ili xenon osvetljenje za auto?

Kada govorimo o osvetljenju za auto, onda moramo govoriti o tome kao jednom činiocu koji utiče na bezbednost u saobraćaju. Zbog toga, od jako velike važnosti je da svetla na automobilu budu ispravna, kvalitetna, te da se na nekoliko godina menjaju, kako ne bi iznenada došlo do njihovog kvara,...

Gejmerska oprema koju bi svaki pravi gejmer trebalo da poseduje

Virtuelni svet popularan je već više od dvadeset godina unazad i obuhvata najrazličitije generacije ljudi. Formirana je jedna posebna vrsta grane koja obuhvata gejmersku opremu i proizvode za savršeno igranje igrica na računaru. ...
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.