Vodič - Kako napraviti savršeni kućni bioskop?


Objavljeno: 19.05.2020

Često nam kod kuće zafali prave bioskopske atmosfere, jer čar gledanja nekog filma nije samo u činjenici da se gleda film koji se tek pojavio, već je čar u celoj situaciji, sedištu, kokicama, nekom piću, društvu, velikom platnu, ali i fantastičnom zvuku. Zato taj osećaj gledanja filma ne može nikada da se poredi sa gledanjem filma na kompjuteru.

Međutim, rešenje uvek postoji, jer bioskop može da se napravi i kod kuće. Najpre je potrebno da rešite neke tehničke stvari, kako biste doprineli što boljem doživljaju tokom gledanja, a onda da okupite društvu, spremite kokice, možda neku pizzu, piće, da se lepo zavalite i uživate uz neki novi film ili filmski klasik. A, pre toga, evo šta je potrebno da uradite kako biste sve to obezbedili.

HDMI kabl za povezivanje računara i kompjutera

HDMI kablovi su vam potrebni kako biste na kvalitetan način povezali audio sa video snimkom, te kako bi emitovani i slika i ton mogli da budu odlični. Bez HDMI kabla bi to bilo mnogo teže, a skoro i nemoguće, naravno, tamo gde je on potreban kao spona. HDMI kabl je kabl koji je potreban za prenos digitalnog audio – video signala i kao takav koristi se za povezivanje svih HD uređaja, novijih televizora, prijemnika i različitih kućnih plejera, koji mogu biti izvor za puštanje nekog filma u ovom slučaju. Kada ste prebrinuli HDMI kabl, njegovo povezivanje sa televizorom, a samim tim i činjenicu da će video i audio zapis biti kvalitetno emtivani, vreme je da pređemo na neke druge stvari. 

HDMI kablovi i konvertori za povezivanjeNosači za TV

Jedan od najboljih doživljaja kućnog bioskopa može da se ostvari kada na jedan prazan zid projektujete putem projektora film koji želite. Međutim, projektor nije nešto što ima baš svaka kuća, ali za to imamo televizore. Mnogo je bolji doživljaj kada se TV nađe na zidu, a za to su vam potrebni nosači za TV. Na taj način vaš televizor je postavljen na visini koja najviše odgovara za gledanje, što stvara i lep osećaj, jer ne morate da spuštate ili podižete glavu suviše. Pored toga, nosači za TV su odlično rešenje jer štede prostor, pa nisu potrebne neke komode ili police. Ali, nosači za TV su u slučaju kućnog bioskopa dobri i zbog činjenice da TV može da se isturi malo napred, iskrene ka levoj ili desnoj strani, jer je ponuda nosača velika, od statičnih do zglobnih, koji mogu da se pomeraju i time da se položaj televizora menja kako vam odgovara.


Nosači za zvučnike

Nema dobrog doživljaja filma bez dobrog zvuka. U ovom slučaju to znači da je zvuk svuda oko nas, a ne samo da ga emituje kompjuter ili televizor. Zato je za kućni bioskop potreban set zvučnika koje ćete rasporediti po različitim delovima prostorije. Kako je najbolje postaviti ih u uglovima, na nekoj određenoj visini, biće vam potrebni nosači za zvučnike. Jako se lako montiraju i postavljaju i sve što je potrebno jeste da razvučete kabl zvučnika do mesta gde je postavljen nosač za zvučnik i tu da ga postavite. Na ovaj način podešavate tačnu visinu za dovoljnu akustičnost zvuka, a i nosači za zvučnike štede prostor, jer vam se zvučnici neće nalaziti na komodama, nekom stolu ili na podu.

Poslednje sa bloga


Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine auto zvučnika?

Kada kupujete nove zvučnike za kola bitno je obratiti pažnju na dosta stvari, kako biste na kraju dobili ono šta želite, a to je dobar i kvalitetan zvuk. Najpre, bitno je znati da su auto zvučnici samo jedna, mada jedna od najvažnijih, komponenti ozvučenja za automobila i vozila uopšte...

Vodič - Kako napraviti savršeni kućni bioskop?

Često nam kod kuće zafali prave bioskopske atmosfere, jer čar gledanja nekog filma nije samo u činjenici da se gleda film koji se tek pojavio, već je čar u celoj situaciji, sedištu, kokicama, nekom piću, društvu, velikom platnu, ali i fantastičnom zvuku. Zato taj osećaj gledanja filma ...

Napravite savršeni ambijent u vašem automobilu

Kada se pomene lep, prijatan i dobar ambijent u kolima, šta je ono što vam prvo pada na pamet? Verujemo da će najpre to biti kako automobil uopšte iznutra izgleda, jer ukoliko je sve u koži, veluru, plišu, onda je definitivno urađeno dosta da se svako u njima oseća prijat...
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.