Ne puni se baterija na laptopu? Šta možete da učinite


Objavljeno: 30.10.2020

Velike su prednosti korišćenja takozvanih prenosivih ili laptop računara. U to su se sigurno uverili ljudi, koji računare koriste svakodnevno. 

Samim tim što koriste jedan takav uređaj, svesni su da mogu to da učine praktično gde god žele. Dovoljno je da na laptopu napune bateriju i da sednu u svoj omiljeni kafić, te da obave sve ono što je potrebno na prenosivom računaru. 

Ipak, kao i kod svih uređaja, tako isto se i kod laptopova u određenim situacijama može dogoditi da se javi neka poteškoća u radu. 

Najčešći problem - laptop ne puni bateriju 

Kao jedan od najčešćih kvarova koji se u tom slučaju javlja se pominje da laptop ne puni bateriju. 

U principu, baterija je nešto što prvo strada kod laptopova, a do toga mahom dolazi zbog nepravilnog korišćenja najpre punjača, odnosno nepravilnog formatiranja baterije. Međutim, i uz pravilno korišćenje, jednostavno je trajanje baterije kraće od mogućnosti trajanja laptopa. 

Kada se baterija ne puni kako treba ili kada traje previše kratko, onda se gubi glavna prednost prenosnih računara. Oni postaju vezani za kabl, samim tim je i njihovo korišćenje na različitim mestima i u različitim okolnostima ograničeno.

Ako kontaktirate izabrani laptop servis, vrlo je verovatno da će vam majstori savetovati da prvo proverite da li je punjač dobro povezan, odnosno da li je napajanje odgovarajuće. Ako primetite da se baterija vrlo brzo troši, onda je gotovo sigurno da je trenutak da razmišljate o kupovini nove baterije.

Još jedna mogućnost je da vam je stradao punjač za laptop. Prema punjaču se često odnosimo sa nepažnjom, dešava se da kabl bude priklješten ispod nekog komada nameštaja i slično. Upravo zbog toga, ukoliko primetite da vam se baterija na laptopu ne puni, proverite i da li je sa punjačem sve u redu. 

Kako rešiti ovaj problem?

Ukoliko dođete do zaključka da laptop ne puni bateriju, onda je najbolje da ga odnesete u odabrani servis. Tom prilikom će serviseri staviti uređaj na testiranje, kako bi bili sigurni da je upravo u tome problem. U određenim slučajevima je moguće jednostavno zameniti bateriju, ali samo ako se ustanovi da je problem u njoj, a ne u punjaču. 

Ako klijent navede da se ne puni baterija na laptopu, podrazumeva se da će serviser prvo proveriti stanje same baterije, a da će tek posle toga usmeriti pažnju na punjač. U pojedinim situacijama se dogodi da jednostavno punjač ne bude adekvatno spojen, jer je vlasnik na primer nosio uređaj negde sa sve punjačem i posle toga nije obratio naročito pažnju na taj detalj. Ukoliko je to slučaj, ne morate da brinete, jer ćete se spasiti kupovine novog punjača. Međutim, ako je sve dobro povezano, a baterija se i dalje ne puni kao ranije, vrlo je verovatno da je kupovina novog punjača jedino rešenje. 

U retkim situacijama se može dogoditi da je problem u celokupnom uređaju, ali ako on i dalje podleže garanciji, ne morate naročito o tome da brinete. 

Samo imajte na umu da ako primetite da laptop ne puni bateriju kao ranije, trebalo bi što pre da ga odnesete na servis, a posebno ukoliko još uvek važi period garancije, jer ćete na taj način uštedeti novac. U slučaju da uređaj nije pod garancijom, onda popravku plaćate sami. Međutim, ne treba zaboraviti da to što naglasite serviseru da se ne puni baterija na laptopu i da ukoliko on dođe do zaključka da je problem u punjaču, najčešće neće da vas spasi troška, jer taj deo mahom ne podleže garanciji. U tom slučaju je kupovina novog punjača jedino rešenje.

Poslednje sa bloga


NOVO - Dostava danas za danas u Beogradu

Za porudžbine kreirane do 16h od sada je moguća isporuka istog dana na teritoriji Beograda. Subotom važi za porudžbine do 13h. Nedeljom ne radimo....

Na kojoj visini se postavlja TV?

Postavljanje TV-a - sve što treba da znaš ...

Ne puni se baterija na laptopu? Šta možete da učinite

Velike su prednosti korišćenja takozvanih prenosivih ili laptop računara. U to su se sigurno uverili ljudi, koji računare koriste svakodnevno. Samim tim što koriste jedan takav uređaj, svesni su da mogu to da učine praktično gde god žele. Dovoljno je da na laptopu napune bateriju ...
Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing