Napravite savršeni ambijent u vašem automobilu


Objavljeno: 24.03.2020

Kada se pomene lep, prijatan i dobar ambijent u kolima, šta je ono što vam prvo pada na pamet? Verujemo da će najpre to biti kako automobil uopšte iznutra izgleda, jer ukoliko je sve u koži, veluru, plišu, onda je definitivno urađeno dosta da se svako u njima oseća prijatno i da mu bude udobno već pri prvom pogledu. Međutim, nemaju svi autmobili tako skupe presvlake i luksuzan izgled, a opet su jako prijatni za provođenje vremena u njima.

 Jedan od načina jeste da ugradite led svetla, u nekoj neutralnoj ili opuštajućoj boji, pa će posebno u večernjim satima izgledati perfektno i davaće automobilu jako luksuzan, premium izgled. No, to nije sve, ono šta definitivno ume da napravi najlepšu atmosferu u kolima jeste ozvučenje. Ukoliko je kvalitetno, onda ono pokreće jednu dobru, lepu, energiju koja je svima potrebna.

Međutim, ozvučenje za kola nije tako jednostavno, a ni lako postaviti i odlučiti se za njega. Mnogo je komponenti koje čine celokupni sistem za ozvučenje, budući da ono predstavlja jedan veći sistem, mnogo je proizvođačaa i ponude na tržištu, pa je teško odlučiti se samo za jedno kako biste dobili ono šta želite i šta vam je potrebno. Prilikom ovakve odluke, a posebno kupovine, potrebno je da se dosta informišete, da prilično istražujete šta je to na šta mora da se obrati pažnja, kako se vrši ugradnja samog sistema, svih njegovih komponenti, šta može da pravi određene probleme i začkoljice, ali i šta je ono šta se mora izbeći po svaku cenu, kao što su falsifikati koji se preplavili „crno tržište“. Upravo o svemu tome danas i želimo da pišemo, a najviše da se osvrnemo na najvažniji deo ozvučenja, a to su zvučnici za kola.

Zvučnici za auto

Ukoliko želite da sebi provedeno vreme u kolima, kao i onima koji sa vama putuju, učinite lepšim i zabavnijim uz zvuk odličnog kavliteta, svesni ste sigurni da vam je potrebno što bolje ozvučenje, a glavna komponenta jednog premium, sistema ozvučenja visoke klase, jesu zvučnici za kola. Upravo zbog toga, potrebno je obratiti dosta pažnje na njihov odabir, pretragu, odabir modela, brenda i slično. 

Najpre, mnogi zvučnici koje poželite mogu biti problematične veličine, jer se izrađuju u različitim dimenzijama, a često je najbolje birati one koji odgovaraju fabričkim otvorima vašeg automobila, gde su i stajali fabrički zvučnici. Ukoliko birate prema fabričkim otvorima uštedećete sebi dosta vremena koje odlazi na njihovu montažu, razvlačenje kablova, njihovog ukrivanja i spajanja sa drugim komponentama zvučnika. Na taj način vi zapravo samo nove zvučnike postavite na mesto starih i povežete već postojećim kablovima ili zamenjenim, ali koji imaju svoju putanju koja je fabrički osmišljena i postavljena. I ovde je najvažnije da se odlučite za kupovinu preko ovlašćenih distributera i servisera.

Na taj način vi možete i sami sav sistem ozvučenja da promenite i instalirate, bez problema. Jer dobijate uputstvo kod kojeg nema začkoljica, neće vam ništa faliti, a nećete imati ni viška. Iako se na „crnom“ tržištu nekad nude identični uređaji po dosta manjoj ceni, prilikom ugradnje ćete videti kako vam polako faale neki ulazi, kablovi ili ih je, pak, mnogo više nego što bi trebalo, pri čemu se javlja već prvi veliki problem. Drugi je svakako onaj u kvalitetu zvuka i životnom veku zvučnika za kola, ali o tome se razmišlja tek kada se do emitovanja zvuka dođe. Iz tih razloga uvek birajte ovlašćene distributere, preko kojih dobijate gaaranciju na kvalitet, rad, kao i svu moguću pomoć prilikom kupovine, ugradnje ili kasnije servisiranja.

Kada se negde odlučite za većinu stvari, bitno je da znate koji su vam zvučnici za auto potrebni, da li su to niskotonci, visokotonci, srednjetonski zvučnici, subwoofer,što su u stvari stvari koje je dobro razjasniti sa stručnjacima u prodaji ili servisima, da bi se uklopilo sa vašim potrebama i željama. U našoj ponudi možete pronaći najkvalitetnije zvučnike za auto Pioneer brenda, kao i drugih poznatih brendova.


Pioneer auto zvučnici TS-G1730F 16.5cm
Pioneer auto zvučnici TS-G1020F 10cm


Lakom pretragom na internetu, ako i upitom prodavca, servisera, možete saznati koji tip ili veličina zvučnika je potrebna vašem automobilu. Onda kada niste u to sigurni, uvek postoji baza iz koje se izvlače potrebne informacije kako biste nabavili najbolje zvučnike za auto koji su vam potrebni. Tek kada odaberete zvučnike za kola, potraga se dalje nastavlja. Nijedna druga komponenta ozvučenja, ma koliko ona bila dobra, kvalitetna ili skupa, ne može da popravi zvuk ukoliko su zvučnici za kola lošeg kvaliteta, zbog čega oni jesu najvažnije karika u celom tom sistemu ozvučenja za kola. Kada ste se odlučili koje želite zvučnike, evo na šta još treba obratiti pažnju kako biste stigli do tog jako prijatnog ambijenta u kolima putem zvuka.

Glavna jedinica - Auto radio ili multimedija

Iako smo krenuli od jedne komponente, a to su zvučnici za kola, moramo se vratiti na sami početak, a to je glavna jedinica, od koje opet sve zavisi u velikoj meri. Neko se odlučuje da to bude samo radio, neko da bude muzički plejer, neko se odlučuje za multimediju za kola koja ima dosta mogućnosti, kao što su USB priključak, bluetooth, navigacija i tako dalje. Najvažnije od svega jeste to da se odlučite za kvalitet, jer će se dalje informacije od nje poslate emitovati dobro i stvaraće onu atmosferu koja se priželjkuje još s početka teksta. 


Kettz GPS auto multimedija AR-K1530BT 6.2" BT


Pojačalo za auto zvučnike

Pojačalo nije nešto što je potrebno apsolutno svakom vozaču ili automobilu, već se radi o jednoj komponenti ovog sistema koja je potrebna uglavnom mlađima, avanturistima i onima koji dugo putuju, pa automobile nekad pretvore u pokretne kuće. Naravno, i onima koji jednostavno žele da ga poseduju. Kao što mu i ime kaže, služi da pojača zvuk emitovanog audio zapisa, ali i da mu poboljša kvalitet. Međutim, kada je kvalitet u pitanju, postoji jedna stvar oko koje se mora voditi posebna briga, a to je kompatibilnost. Pojačalo uvek mora da bude kompatibilno kako sa zvučnicima za kola, tako i sa glavnom jedinicom, kako bi dalo svoj potpuni efekat i maksimum u radu.

Pojačala za auto zvučnike i drugu opremu možete pogledati OVDE.

Ostale potrebne komponente

Ozvučenje je sistem koje može imati više komponenti, ali one koje su glavne svakako jeste glavna jedinica i zvučnici za kola. Tu su pored i pojačala, FM transmiteri, koji služe da se postave kako bi postojala mogućnost instaliranja USB-a, ukoliko već ne postoji priključak za njega, kao i multimedije sa velikim ekranima, brojnim mogućnostima, što je posebna zabava u kolima u kojima ima dece. Uz sve to, potrebno je pažnju posvetiti i onim najsitnijim detaaljima, kao što su skretnice, kablovi, antene, bez kojih opet nijedna komponenta u sistemu ne bi mogla da funkcioniše.

Na kraju svega, automobil zaista postaje jedno odlično mesto za uživanje, provod, opuštenu vožnju, uz napomenu da je najbitnije ostati potpuno skoncentrisan i fokusiran na vožnju i bezbednost u saobraćaju.

Poslednje sa bloga


Oprema za bašte kafića koja je potrebna svakom ozbiljnom ugostitelju

Ugostiteljski objekti predstavljaju oazu relaksacije, odmora i opuštenog ispijanja pića. Nekada su mesto gde se odvijaju važni poslovni sastanci, a nekada prvi poljupci i porodična nazdravljanja. Svaki ozbiljan ugostitelj razmišlja da maksimalno „razmazi“ svoje posetioce i ...

LED ili xenon osvetljenje za auto?

Kada govorimo o osvetljenju za auto, onda moramo govoriti o tome kao jednom činiocu koji utiče na bezbednost u saobraćaju. Zbog toga, od jako velike važnosti je da svetla na automobilu budu ispravna, kvalitetna, te da se na nekoliko godina menjaju, kako ne bi iznenada došlo do njihovog kvara,...

Gejmerska oprema koju bi svaki pravi gejmer trebalo da poseduje

Virtuelni svet popularan je već više od dvadeset godina unazad i obuhvata najrazličitije generacije ljudi. Formirana je jedna posebna vrsta grane koja obuhvata gejmersku opremu i proizvode za savršeno igranje igrica na računaru. ...
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.