LED ili xenon osvetljenje za auto?


Objavljeno: 20.07.2020

Kada govorimo o osvetljenju za auto, onda moramo govoriti o tome kao jednom činiocu koji utiče na bezbednost u saobraćaju. Zbog toga, od jako velike važnosti je da svetla na automobilu budu ispravna, kvalitetna, te da se na nekoliko godina menjaju, kako ne bi iznenada došlo do njihovog kvara, posebno negde gde niste u mogućnosti da odmah delujete i promenite osvetljenje.

Ovde ćemo predstaviti neke razlike i sličnosti dva izvora osvetljenja, a to su LED svetla za auto i xenon sijalice, kako bismo vam možda pomogli za koji izvor osvetljenja da se odlučite.

Najpre, bitno je da vodite računa o tri stavke prilikom kupovine osvetljenja za automobil. Na prvom mestu jeste kvalitet koji se ogleda u veku trajanja. U odnosu na to, određena svetla će trajati duže, a određena kraće. Naravno, za ona dužeg veka trajanja ćete u samom startu odvojiti veću sumu novca, ali će se to kroz period trajanja isplatiti bolje. Druga stavka jeste jačina svetla. Ne zaboravite da će jačina svetla povećati i do 50% vidljivosti na putu, što će u ogromnoj meri vožnju učiniti sigurnijom. I na kraju, belo svetlo, koje je daleko bolje, jer vam omogućava da signalizaciju na putu vidite mnogo pre, nego kada je u pitanju žuta svetlost.

Xenon sijalice

Kada su se prvi put pojavile, xenon sijalice su imale osnovnu namenu pružanja luksuznog izgleda jednom automobilu, zbog čega su bile prilagođene samo vozilima srednje i visoke klase. Ubrzo se uvidelo da xenon sijalice imaju brojne prednosti, ne samo premium izgled, pa su počeli sa njihovom ugradnjom i u ostalim vozilima, a na kraju, počela je i proizvodnja brojnih vozila sa ovim izvorom osvetljenja. Xenon sijalice predstavljaju osvetljenja koje je vrlo dugog veka trajanja, zbog čega su postale toliko popularne, a pored toga, tu je i jačina svetla koja obezbeđuje veću vidljivost na putu. Jedina stavka koju treba proveriti pre njihove ugradnje, jeste da li je vaš automobil podržava, jer ukoliko bi se vodila kao prepravka, onda automobil ne bi mogao da prođe tehnički pregled pre registracije. 

Bilo da su vam potrebne xenon sijalice za Audi, xenon sijalice za Golf, BMW ili neki drug brend automobila u našoj ponudi moćete pronaći najraznovrsnije sijalice vrhunskog kvalieta.

Xenon sijalice - Velteh

LED svetla za auto

Kada govorimo o LED svetlima za auto, uglavnom ih upoređujemo sa halogenim svetlima u odnosu na koja imaju brojne prednosti. Najpre, LED svetla za auto su daleko dugotrajnija, pa se često događa da jednom postavljena svetla ne moraju uopšte ni da se menjaju. Naravno, zahtevaju nešto veća ulaganja pri samoj kupovini, ali se to ulaganje isplati u potpunosti. Pored toga, LED svetla za auto imaju jednu vrlo željenu prednost, a to je otpornost na vibracije, što je posebno važno u mestima gde su putevi lošiji, gde ima dosta i neasfaltiranih deonica, loših kolovoza, jer znate da nećete imati problem sa osvetljenjem. Uz sve to, LED svetla za auto su dobar izbor i zbog činjenice da se brzo pokreću, odnosno brzo zagrevaju i pale, a to je svima nama gde smo u područjima u kojima je zima jaka od presudne važnosti.

Suštinski, ova dva izvora osvetljenja su prilično slična, sa nekim neznatnim razlikama. Ono što ih možda najviše razlikuje, jeste činjenica da xenon sijalice daju premium izgled vozilu kakvo nijedno osvetljenje ne može, a sve osim toga je negde slično, pa nije toliko teško odlučiti se za jedno, jer nećete pogrešiti svakako.

Poslednje sa bloga


Oprema za bašte kafića koja je potrebna svakom ozbiljnom ugostitelju

Ugostiteljski objekti predstavljaju oazu relaksacije, odmora i opuštenog ispijanja pića. Nekada su mesto gde se odvijaju važni poslovni sastanci, a nekada prvi poljupci i porodična nazdravljanja. Svaki ozbiljan ugostitelj razmišlja da maksimalno „razmazi“ svoje posetioce i ...

LED ili xenon osvetljenje za auto?

Kada govorimo o osvetljenju za auto, onda moramo govoriti o tome kao jednom činiocu koji utiče na bezbednost u saobraćaju. Zbog toga, od jako velike važnosti je da svetla na automobilu budu ispravna, kvalitetna, te da se na nekoliko godina menjaju, kako ne bi iznenada došlo do njihovog kvara,...

Gejmerska oprema koju bi svaki pravi gejmer trebalo da poseduje

Virtuelni svet popularan je već više od dvadeset godina unazad i obuhvata najrazličitije generacije ljudi. Formirana je jedna posebna vrsta grane koja obuhvata gejmersku opremu i proizvode za savršeno igranje igrica na računaru. ...
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.